Министарство иностраних послова Немачке сматра да намера САД да уз помоћ санкционих механизама осујети европске гасне пројекте није исправна, рекао је новинарима шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел у Берлину.

„Сматрам да је погрешно како америчка држава користи санкционе механизме како би торпедовала европске пројекте“, рекао је Габријел и додао да пројекат „Северни ток 2“ није „немачко-руски, него европско-руски пакет“.

Према речима министра, у Европи је „пре неколико деценија донета једноставна одлука“ о либерализацији гасног тржишта, која омогућава европским предузећима „да сама одлучују од кога ће узимати гас“.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити педесет пет милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод требало би да буде изграђен поред „Северног тока“.

Сенат САД је 15. јуна окончао процедуру одобравања нацрта закона, који подразумева нове санкције Русији. Тај нацрт подразумева да се максимални рок тржишног финансирања руских банака које су под санкцијама смањи на 14, а нафтно-гасних компанија на 30 дана.

Нацрт закона подразумева и могућност увођења санкција лицима која намеравају да уложе више од пет милиона долара годишње или милион долара одједном у изградњу руских извозних цевовода или да пружају услуге, технологије или информациону подршку.

Без доказа о намери Русије да се меша у изборе

Министар иностраних послова Немачке Зигмар Габријел изјавио је да нема информације које би указивале да Русија намерава да утиче на предизборну кампању у Немачкој.

Избори за Бундестаг биће одржани 24. септембра.

„Могу само да упозорим на то. Немам сведочанства да постоји таква намера“, рекао је Габријел одговарајући на питање новинара.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;