Друга недеља штрајка ђубретара на Егеју прети да се претвори у катастрофу. Ништа од договора, ризици по здравље све већи

Планине смећа расту, неподношљив смрад у неким деловима Атине и Солуна приморава грађане да беже из својих станова, мобилне екипе Министарства здравља почеле су прскање хемикалијама најугроженијих подручја у више градова Грчке, али још се не назире компромис између владе и штрајкача и престанак штрајка!

У уторак су синдикалне вође биле на челу протеста на улицама у Атини. Премијер Ципрас је примио делегацију синдиката, али одлука о прекиду штрајка није донета. Синдикати су љути јер уместо хитне акције министри позивају на «разум и стрпљење», нудећи синдикалцима продужење привремених уговора за три месеца, иако су ови били изричити — или стални радни однос или тотална блокада депонија широм Грчке! Реч је о 6.500 радника чији уговори на одређено време истичу.

Проблем се прелио и на политички ниво јер је власт оптужила опозицију да је «преузела руковођење штрајкачком централом» са циљем да дискредитује владу и уведе на мала врата приватне компаније.

У међувремену, ризици по здравље грађана су достигли критичну тачку. На десетине хиљада тона смећа у стању труљења на температурама преко 40 степени је «еколошка бомба» која сваког сата тихо експлодира. Немогуће је предвидети какве су све инфекције могуће с обзиром на алармантно повећан број инсеката и глодара испод правих планина смећа у најурбанијим деловима градова.

Суочени са пат позицијом многи градоначелници грчких градова игноришу законска решења и ангажују приватнике да односе смеће не чекајући да им се централни градски тргови претворе у депоније.

Градоначелник Солуна Јанис Бутарис привремено је суспендовао своју одлуку о ангажовању приватника, чиме је иначе прекршио закон. Али грађанима је важније да је ситуација бар мало боља јер су мобилне екипе приватних предузимача, већ почеле да интервенишу у најугроженијим деловима града. Слично је и у Пиреју.

— Поново пуцамо себи у ногу у јеку туристичке сезоне и читавом свету шаљемо слику коју нико не жели да види — рекао је председник Асоцијације грчких туристичких агенција Јанис Рецис.

ПАРФЕМОМ ПРИКРИВАЈУ СМРАД

Прскање дезинфекционим хемикалијама је почело у Атини, Пиреју, Солуну, Лариси, на Криту, Крфу, Родосу… али то је привремено и само делимично решење. Дезинфекција и дератизација су неопходне, али уместо смрада шири се једнако непријатан мирис хемикалија.

Власници ресторана су се досетили да на све то распршују огромне количине «кућних парфема»! Тешко је описати како изгледа удахнути тај коктел мириса.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;