Амбасадорка САД у УН Ники Хејли указала је на «понављана лансирања балистичких ракета, доказано кријумчарење оружјем», куповину ракетне технологије и кршење забране путовања иранским војним званичницима као доказ да се Иран није придржавао својих међународних обавеза, преноси АФП.

САД су оптужиле Иран да «изнова и намерно» крши резолуцију Уједињених нација којом је одобрен нуклеарни споразум из 2015. године.

«Савет безбедности није успео да предузме чак ни минималне кораке како би одговорио на ова кршења. Ове мере постоје са разлогом. Овај савет би требало да постоји да их (мере) оснажи», рекла је Хејли.

Како агенција подсећа, Савет безбедности УН је пре две године усвојио резолуцију 2231 којом је утврђен споразум између Ирана и шест најјачих светских сила (Француска, Уједињено Краљевство, Немачка и ЕУ и Русија, САД и Кина) и којим су укинуте економске санкције Ирану у замену за ограничавање нуклеарног програма те државе.

Том резолуцијом, како се наводи, Иран је позван да не тестира балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама, а ембарго на оружје је остао на снази.

Шеф одсека за политичка питања УН Џефри Фелтман је приликом подношења извештаја, изјавио да је Савет безбедности био подељен у схватању да ли је иранско лансирање ракете средњег домета у јануару 2017. било кршење споразума.

Хејли је подсетила да америчка администрација разматра нуклеарни споразум, који је председник САД Доналд Трамп окарактерисао као «катастрофалан», наводи агенција.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;