Џихадисти Исламске државе поново су данас заузели источни дистрикт сиријског бастиона Раке, упркос напретку који су оствариле снаге које подржавају САД, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права за седиштем у Лондону.

«ИД је потпуно преузела контролу над дистриктом Ел Шенаа, који је био најважнија област преузета од Сиријских демократских снага (СДФ). Борци ИД напали су СДФ користећи бомбаше самоубице и дронове (са оружјем), такође су користили и тунеле», рекао је за АФП шеф Сиријске Опсерваторије за људска права Рами Абдел Рахман.

На десетине џихадиста у четвртак је прерушено у униформама СДФ извело напад на дистрикт Ел Сенаа из центра града, изводећи три самоубилачка аутомобилска бомбашка напада и заузимајући шест позиција СДФ.

Како агенција наводи, СДФ и њихови савезници су се повукли из дистрикта у суседно насеље Ел Мешлеб.

«Они сада јачају своје одбрамбене позиције у Ел Мешлебу», рекао је Абдел Рахман.

У саопштењу ИД које је објављено на друштвеним мрежама данас, наводи се да су њихови борци заглављени у сукобима са СДФ у дистриктима Ел Сенаа и Ел Машлеб који «трају сатима».

Како је Ројтерс раније пренео, ирачки премијер Хајдер ел Абади изјавио је у четвртак да је «лажна држава» џихадиста Исламске државе «дошла до краја».

Абади је то поручио након што су ирачке снаге ослободиле историјску џамију у Мосулу, где су џихадисти пре три године прогласили калифат.

«Повратак Ел Нури џамије и Ел Хадба минарета представља крај лажне државе» Исламске државе, навео је Абади у саопштењу које је на енглеском језику објавио на Твитеру.

Абади је поручио да ће ирачке снаге да наставе да «гоне» борце Исламске државе да би их «убили и затворили, све до последњег», пренео је Ројтерс.

Заузимање џамије Ел Нури представља симболичну победу ирачких снага, које већ осам месеци воде офанзиву да заузму Мосул, који служи као дефакто престоница Исламске државе у Ираку, преноси Ројтерс.

Побуњеници су пре недељу дана разнели средњовековну џамију и познати криви минарет.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ; ;