Само током ове недеље поново је био изведен сајбер напад на велике компаније широм света. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг размишља о проглашењу «заједничке обавезе одбране».

Недавни сајбер напади били су окарактерисани у целом свету као други талас напада «WannaCry»који је у мају напао више од 20 хиљада корисника у 150 земаља света.

У том смислу руководство НАТО-а спремно је да прогласи «заједничку обавезу одбране»у складу са чланом 5. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да «кибер напад у мају и пре неколико дана истиче само јачање наше сајбер одбране а то је управо оно што сада радимо».

Украјински министар унутрашњих послова Антон Герашенко одмах је Русију оптужио за напад изјавивши да су напад извршиле «руске обавештајне службе са циљем уништавања украјинских компанија и да је то један од елемената хибридног рата против Украјине».

Украјина од момента државног преврата настоји да свим силама угоди НАТО-у у антируској хистерији. Међутим, овај сајбер напад погодио је и велике руске компаније попут Росњефта и произвођача челика Evraz. Чак је и Ројтерс приметио да је злонамерни софтвер добијен из кода под називом «Вечно плаво» на основу чега се претпоставља да штетни софтвер долази од америчке Агенције за националну безбедност ((NSA).

Тагови: ; ;