Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић није имао дилему када је одговарао у интервјуу за Танјуг одговарао на питање да ли би у неким деликатним интервенцијама НАТО, рецимо на Косову, Црна Гора преиспитала своје учешће и евентуално рекла „не“.

Бошковић је изјавио да би Црна Гора учествовала у било којој акцији коју НАТО дефинише као заједнички договор, без обзира на „наше унутрашње политичке прилике“.

„У договору са нашим савезницима бисмо свакако, у било којој варијанти, учествовали у било којој акцији коју НАТО дефинише као заједнички договор свих 29 чланица. Било да је то Косово, било да је то неки други дио на земаљској кугли, без обзира на наше унутрашње политичке прилике“, казао је бивши „бели орао“, који се након више министарских фотеља у „независној“ Црној Гори скрасио на месту министра одбране.

Он додаје да Црна Гора мора бити „кредибилан партнер како би очекивали с друге стране, у случају напада на Црну Гору, да и они нас заштите у том случају“.

Понавља да црногорско чланство у НАТО-у апсолутно није усмерено против било које државе у региону, поготово не против Србије, са којом су „наши односи можда и најбољи у задњих једанаест година“.

Очекује да се одмах након формирања српске владе организује узајамна посета два министра, његова Србији, а српског министра Црној Гори.

Коментарисао је и недавну изјаву потпредседника Владе Русије Дмитрија Рогозина, да је улазак Црне Горе у НАТО уперен директно против Србије, а не против Русије.

Бошковић је за Танјуг оценио да је то уствари била „више порука Србији, него Црној Гори“?

Он истиче да овакву изјаву Русије не може да оправда, нити да схвати, и да је црногорско чланство у НАТО-у од најбољег интереса за саму Русију, ако су Русији интерес мир и стабилност на Балкану.

„А ако нису, онда заиста не видим зашто бисмо уопште узимали у разматрање њихов интерес,“ каже он и додаје да се нада да ће они у наредном периоду схватити да учлањење у НАТО апсолутно није против интереса Русије и „да ћемо ове односе, који су сада на најгорем могућем нивоу, подићи у наредном периоду.“

И Србији препоручује НАТО

Бошковић такође сматра да је интерес Србије да буде део Северноатланског савеза, и да је „пут ка Европској унији значајно олакшан претходним учлањењем у Северноатлански савез“.

„Сведоци смо да у Србији не постоје недоумице око тога да ли су европске интеграције приоритет земље. Дакле, и од власти и од великог дела опозиције видимо да су опредељени ка европским интеграцијама, али смо исто тако сведоци да европске интеграције тешко могу доћи без претходних евроатланских интеграција. То свакако нећете чути са било које адресе, а ја бих волио да ме демантују и да то буде један модел који ће негде за касније бити могућ“, каже Бошковић и додаје да су нас „лекције из прошлости научиле да неутралност није баш опција“.

(Tанјуг, Бета)

 

Тагови: ; ;