Пише Christelle Néant

Током посете Француској, Петар Порошенко је инсистирао да је Ана Јарославна првенствено била украјинска принцеза, а онда је наставио да моли за санкције против Русије и европских земаља које учествују у пројекту «Северни ток — 2». Уз то јетражио новац за Украјину, која сваким даном све више и више пада у амбис. Порошенко жели да реши овај проблем приоритетно, да земља не би коначно пропала у блиској будућности. И неће га спасити ни ексцентрични закони које смишља са Турчиновим.

Гледајући сензационални предлог закона за реинтеграцију Донбаса, поставља се логично питање: Да ли смо сви доспели у лудницу? После неколико недеља расправа о овом закону, који су предложили Турчинов (заговорник рата) и Порошенко (који се прави да покушава да спасава Мински споразум), он је доспео у украјинску штампу.

Морам да кажем да он збуњује. За почетак ће ДНР и ЛНР, који нису под контролом Кијева, бити проглашене «окупираном територијом», али није назначено име земље која ју је окупирала. То јест, територија је окупирана, али се не зна ко ју је окупирао и да ли та земља уопште постоји или су је измислили..можда су је окупирали ванземаљци? Осим тога, АТО не води више антитерористичке операције, већ ратује. Али се не зна са ким ратују? Опет мистерија.

Мински споразум ће бити обележен у закону као најповољније решење. Али се ту одмах поставља проблем, јер се нигде не помиње окупатор земље. Трећа тачка звучи узнемиравајуће, јер се уводи ванредно стање, али само на територији где оперише садашња АТО. То ће омогућити украјинској војсци да се понаша као да је у рату, иако то заправо није (користи се термин «агресија»).

Питам се шта ће се променити у односу на њихова садашња дејства? Украјинска војска је убила око 10 000 цивила за три године — шта је то? Борба јастуцима?

Шлаг на торти су изјаве украјинских политичара који оправдавају «хибридни» закон (ја бих га радије назвала кривим и контроверзним) који би требало да помогне Украјини да пронађе одговор за «хибридни» рат у Донбасу.

«Знате, да смо написали да је окупатор Русија и наметнули ванредно стање, тиме бисмо директно објавили рат Русији. Ми то наравно не желимо (тако нешто желе само украјински политиканти, неонацисти и посланици, тврдећи да је лако доћи до Москве, док остали нису спремни да почну директни сукоб са руском војском коју, како каже Порошенко, украјински војници задржавају већ три године). Званично, тамо нема редовне руске војске, само окупатора од којих морамо да ослобађамо нашу територију», рекао је један од посланика који је саставио «хибридни закон».

Поред тога, дат је и прави разлог за преименовање АТО. Украјина и даље жели да је САД снабдева оружјем (које већ добија, али постоји ограничење на мали калибар, а Кијеву треба тешко наоружање).

«Управо смо се договорили са САД и они су спремни да нам доставе оружје. Али, питају како да нам пошаљу Javelin када водимо антитерористичке операције», рекао је заменик странке Арсениј Јацењук.

Сложеност закона и чињеница да ће ванредно стање бити уведен само локално, дизајнирани су тако да се створе услови за примање америчког оружја, без угрожавања прилива средстава која добијају од ММФ (Фонд не обезбеђује средства за земље у рату) и без давања Русији лепог casus belli.

Свакоме, ко има и мало здравог разума, је јасно да је руска инвазија Украјине — неслана шала. Један од предлагача закона је отворено рекао да у Донбасу нема руске војске и да не желе да се створе правни оквир за њено појављивање. Али, ако у Донбасу нема руске војске, ко је онда окупатор? Милицајци, од којих је 99% рођено у Донбасу? Они су овде рођени и штите своју земљу. Они никако нису могли да је нападну и заузму. Ово савршено илуструје апсурдност или абнормалност закона.

И, искрено, ако погледате тренутно стање украјинске војске, овај рат (а не само провокација) у Доњецку, који се води зарад освајања територија, представља потпуну утопију. Ови закони показују потпуну измештеност украјинских власти из стварности.

Украјински војска има проблема са самоубиствима, масовним дезертерством, сукобима неонацистичких батаљона са регуларним трупама и смрћу високих официра. Поред тога, фале јој и најједноставније ствари. Скоро је проукрајински сајт censor.net.ua објавио изузетан чланак. Реч је о групи добровољаца који помажу војницима АТО шаљући и детерџент за веш, чарапе, мајце, мараме, кафу и чај, лампе, лонце, шерпе, чак и поврће за чорбу! Ето у каквом је положају професионална војска земље. Војници морају да моле за храну и одећу по новинама.

Уместо да криви СССР за ендемску корупцију у земљи (СССР је крив за све грехе, сем за чињеницу да Украјина постоји управо захваљујући њему), Порошенку би било боље да пази на леђа, јер је Јулија Тимошенко спремна да уради све да би изазвала превремене изборе. Она чак тврди да ће, ако се не одрже избори, земља престати да постоји до 2019 године.

Било како било, предвиђање «гасне принцезе» се може остварити још брже уколико Украјина истраје у својим лудостима, замењујући реалност фикцијом и заблудама.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;