Забрана уласка у САД за грађане шест муслиманских земаља, коју је донео Председник САД Доналд Трамп, од данас ступа на снагу. Реч је о ублаженој верзији првобитне забране која је изазвала протесте и хаос на аеродромима широм света у јануару. Ипак се очекује да ће и ова верзија подстаћи нову рунду оспоравања на судовима.

Забрана се односи на држављане Ирана, Либије, Сирије, Сомалије, Судана и Јемена као и на све мигранте. Према тој забрани људима који немају блиске породичне или пословне везе у САД могу да се одбију визе и да им се забрани улазак у земљу. Деке и баке, ујаци, тетке, сестрићи и сестричине се не сматрају блиским везама.

Нова правила представљају заоштравање већ оштре визне политике за грађане тих шест већински муслиманских земаља и за мигранте. Државни званичници су обећали да ће примена забране овог пута бити без хаоса. Сви они који имају валидне визе ће и даље моћи да путују.

Америча Унија за грађанске слободе је назвала нове услове рестриктивним и арбитрарним у искључењу људи. Они сматрају да је циљ ових мера да се оцрне Муслимани.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;