Турска је одбила да повуче своју војску са Кипра, што је једно од главних питања преговора у Швајцарска о поновном уједињењу острва подељеног након турске окупације пре више од 40 година. Уз то, више од пола века је острво подељено „Зеленом линијом” раздвајања две нације, на захтев УН.

Међународно призната Република Кипар, у којој као већина живе кипарски Грци, подељен је турском војном окупацијом северне трећине острва, где живи турска национална мањина. Тај део острва је званично проглашена Турска Република Северни Кипар коју признаје само Анкара.

Турска је на окупираном северу стационирала 35 000 војника са породицама и многобројне колонисте. Никозија, уз подршку Атине, захтева да се трупе потпуно повуку.

Индиције да би Турска била спремна да за 80% смањи своје војно присуство на Кипру је оштро демантовао портпарол турског Министарства спољних послова.

„Извештаји да ће наша земља да повуче своје трупе са острва, као део плана од четири корака, као и наведени проценти су лажни”, рекао је он, а преноси Бета.

„Нула војника, нула гаранција за нас то не може бити полазна тачка састанка”, рекао је касније турски Министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;