Кинески председник Си Ђинпинг присуствовао је данас, другог дана посете Хонгконгу, највећој војној паради организованој у тој бившој британској колонији откад је враћена под кинеску контролу – пре 20 година.

Ово је био редак приказ кинеске војне моћи у Хонгконгу, где је присуство Кине дискретно.

Си Ђинпинг je стигао јуче у Хонгконг, у којем су уведене јаке мере безбедности за церемоније обележавања 20. годишњице од када је Британија вратила колонију под контролу Кине.

Хонгконг је тада добио слободу да води већину својих послова по принципу «једна земља, два система». Међутим, Пекинг води одбрану и спољне послове града, a трупе базиране у граду су из континенталне Кине.

Си се возио у отвореном џипу поред редова војника постројених на писти током посете гарнизону Народне ослободилачке војске у предграђу Хонгконга. Он је узвикивао «поздрав свим друговима», а они су узвраћали «добар дан, председниче».

Током посете, Си ће председавати сутрашњој церемонији инаугурације нове шефице Владе Хонгконга Кери Лам.

Двадесет шест активиста који су у среду увече ухапшени због организовања протеста испред хотела где се сместила делегација кинеског председника ноћас су пуштени уз обавезу да се поново јаве полицији у септембру.

Међу њима су били и студентски вођа Џошуа Вонг и млади посланик Нејтан Ло, две личности продемократског покрета Хонгконга.

За Пекинг је важно да избегне све што би могло да поремети ту прву посети Сија Хонгконгу у својству председника.

БЕТА

Тагови: ; ;