Wall Street Journal тврди да су хакери, који би могли да имају е-маилове Хилари Клинтон, вероватно били у потрази за посредником преко кога би могли да их предају бившем саветнику Председника Доналда Трампа Мајклу Флину. Лист саопштава, позивајући се на изворе блиске истрази «руске интервенције», да су те информације садржане у извештајима неидентификованих служби безбедности.

Сматра се да је посредник могао бити Републиканац ентузијаста Питер Смит, који је спровео независну истрагу о 33 000 писама које Клинтонова избрисала са свог приватног сервера. Смит је веровао да се ова преписка налази у рукама хакера, иако су амерички званичници изјавили да не постоји ни један доказ да је лични Хиларин емаил хакован.

Новине извештавају да је Флин можда био укључен у потрагу за уништеном Хиларином поштом, иако за то нема доказа изузев неких индиректних алузија у Смитовим писмима и изјавама.

Почетком маја је Смит изјавио за лист да су му хакери послали преписку која наводно припада Хилари Клинтон али да их је, пошто није био сигуран у аутентичност преписке, саветовао да пошаљу мејлове Wikileaks. Све у свему, он је рекао да је пронашао пет хакерских група које тврде да поседују Хиларине мејлове. Од њих, двојица су наводно Руси, иако не постоје конкретни докази о умешаности Руске Федерације у цео случај.

Флин и Бела кућа су одбили да коментаришу објављивање листа. Смит је умро 14 маја у својој 81 години, мање од две недеље након разговора са новинарима. Флин је морао да поднесе оставку због низа оптужби да има везе са Руском Федерацијом, а посебно због разговора са руским амбасадором у САД Сергејем Кисљаком.

У америчком Конгресу је у току независна истрагу о «руској интервенцији» око председничких избора у САД које је добио Доналд Трумп. Сличну истрагу води и ФБИ. У Конгресу је одржан низ расправа високог профила о «руској интервенцији», али учесници расправа нису пружили никакве доказе због наводне тајности података.

Амерички медији такође редовно извештавају, по правилу се позивајући на неименоване изворе, о контактима чланова изборног штаба Доналда Трампа са руским званичницима и привредницима.

Руски Председник Владимир Путин је, говоривши о тим оптужбама, рекао да у објављеним подацима не постоји ништа што би било у интересу Русије, а да свеопшта хистерија скреће пажњу са самог садржаја преписке. Коментаришући изјаве Хилари Клинтон о наводној руској умешаности у предизборну кампању у САД, секретар за штампу Председника Русије Дмитриј Песков је оценио оптужбе против Москве потпуно неоснованим.

Ката

Тагови: ; ; ; ;