Након одустајања Велике Британије да буде председавајућа ЕУ, Естонија је преузела шестомесечно ротирајуће председништво од Малте, која је председавала у првој половини године. Естонија је преузела председавање ЕУ шест месеци раније због Brexit. Слоган Естонија током председавања је «Јединство кроз равнотежу».

«Верујемо да у Европи постоји широки консензус, да можемо одговорити на све изазове и искористити све могућности које нам се данас нуде. Морамо подстицати отвореност привреде и друштва, а истовремено осигурати заштиту и сигурност. Наша је улога да пронађено равнотежу између различитих погледа, традиција и интереса у данашњој Европи како бисмо постигли најбоље могуће резултате за европске грађане», навела је естонска Влада, а преноси РТС.

У програму естонског председавања стоје четири приоритета. У питању су отворена и иновативна европска привреда, сигурна и заштићена Европа, дигитална Европа и слободан проток података. Као најважнији приоритет истичу дигиталну Европу, јер су они већ годинама предводници у дигиталној технологији.

Током председавања ће Естонија организовати 45 догађаја везаних за дигиталне теме, а самит лидера ЕУ у Талину 29 септембра ће бити посвећен управо том приоритњту.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;