Естонија је преузела своје прво председавање ЕУ током којег ће радити на уравнотежењу различитих погледа, традиција и интереса у данашњој Европи како би се дошло до најбољих могућих решења за грађане.

Приоритети естонског председавања биће отворена и иновативна европска економија, безбедност, дигитална, инклузивна и одржива Европа, а мото председавања је «Јединство кроз равнотежу».

Естонија ће се за време председавања фокусирати, поред осталог, на унапређење пословног окружења како би се подржали раст заснован на знању и конкурентност, подстицање мира, просперитета и стабилности, технолошки напредак, као и подршку социјалној инклузији, мобилности радника, већој одрживости природне средине.

Иако се проширење ЕУ не помиње међу приоритетима, амбасадор Естоније у Србији Данијел Ерик Шер недавно је на скупу у Београду којим је обележен завршетак малтешког и почетак естонског председавања рекао да је став његове земље о придруживању Србије јасан и да ће Естонија у наредних шест месеци настојати да убеди све чланице ЕУ да је отварање поглавља «прави пут» за Србију.

Шестомесечно председавање ЕУ Естонија преузима од Малте, а на крају године ће га предати Бугарској.

Председавање ЕУ Естоније померено је за шест месеци унапред како би та земља попунила британски «термин» након што је Лондон пре годину дана званично одустао од председавања како би се усредсредио на припреме за иступање из ЕУ.

Током председавања ЕУ у Естонији ће бити одржано двадесетак скупова на министарском нивоу, као и око 200 других догађаја повезаних са председавањем.

Тагови: ;