Србија има најјачу војну индустрију у овом делу југоисточне Европе, изјавио је у Узићима војни коментатор и народни посланик Мирослав Лазански.

»Технолошки и технички заокружујемо процес производње од обичног метка до клипног авиона», рекао је Лазански Танјугу додајући да Србија има најјачу војну индустрију од свих земаља бивше Југославије.

Како каже, са фабриком у Узићима, капацитети у производњи пешадијске муниције се битно појачавају.

»Потребе у свету су велике. ‘(Први) Партизан’ не може да стигне да испоручи», рекао је Лазански.

Према његовим речима, потреба за оваквом фабриком се заправо појавила зато што «Југоимпорт СДПР», као државна фирма, има велике поруџбине из иностранства, а не може да користи капацитете «Првог Партизана», јер су већ пет година унапред распродати.

»Са овом фабриком ‘Југоимпорт СДПР’ ће моћи цео асортиман своје понуде да појача, а то је наравно и девизни прилив за државу и уједно запошљавање људи на локалном нивоу», рекао је Лазански.

Истакао је и да су меци из Србије посебно цењени у свету зато што, за разлику од неких других земаља, правимо чауру од месинга, док други то раде, на пример, од челика.

»Наш метак је јако квалитетан и врло тражен у свету», рекао је Лазански наводећи као пример да «Први Партизан» пешадијску муницију продаје земљама НАТО-а, што је велики успех.

Како каже, купци су некада несврстане земље, односно земље «трећег света», а купују и многе западне земље.

«Пешадијску муницију која се произведе у Ужицу, а која ће се сада производити и у Узићима, купују све земље бивше Југославије. Хрвати пуцају мецима који се производе у Ужицу. Од Словеније, БиХ, Македоније, сви купују пешадијску муницију из Ужица. Чак и Белгија и САД купују пешадијску муницију која је произведена у Србији», истакао је Лазански.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас почетку пробне производње у Фабрици стрељачке муниције «Белом Узићи».

Тагови: ;