Некадашњи заштитник грађана и кандидат на председничким изборима Саша Јанковић ће присуствовати обележавању 22. годишњице догађаја у Сребреници и сахрани жртава, потврдио је данас за сарајевски Н1 Ћамил Дураковић, председник Организационог одбора за обележавање годишњице.

Наравно, босански медији су једва дочекали да подсете на став Јанковића о дешавањима у Сребреници, који је он износио у неколико наврата.

» То је за мене простор најстравичнијег злочина за које је Међународни суд искористио реч геноцид, није утврдио да је Србија крива за то, али је замерио Србији што није учинила више да га спречи. Суд је рекао да се се десио геноцид и за мене се десио»  казао је Јанковић.

«Ми требамо да се вратимо на то, да се суочимо и превазиђемо. То је стравичан злочин, геноцид. Хиљаде људи су убијене са намером да тај простор буде очишћен. То је неко радио у име Републике Србије. То је застрашујуће, то је за мене као етничког Србина једна сенка на нашем колективном духу које морамо да скинемо – навео је он, а на питање да ли лично сматра да је у Сребреници заиста почињен геноцид одговорио:

«Наравно да је геноцид. И да није Међународни суд рекао да је геноцид, намерно и свесно убиство хиљада људи, па и једног човека је неопростиво. Имамо историјску одговорност, као држава и друштво» – казао је Јанковић.


Јанковић очигледно није свестан какав би ударац за националне интересе представљало признавањгеноцида у Сребреници, или му заправо и јесте циљ да својим ставом понизи Србију!

Да подсетимо, Хрватска никада није признала страшан геноцид који је почињен у Јасеновцу, иако је тамо убијено најмање стотину пута више људи него у Сребреници.

Наравно, није реч о броју жртава, јер је сваки живот једнако вредан, али јесте о томе да признавање геноцида представља и признање колективне кривице једног народа, што очигледно Саша Јанковић, познатији као Сале Прангија, не разуме.

Или му је то управо циљ?! Да свој народ прогласи геноцидним!

nacionalist.rs

Тагови: ; ;