Руски председник Владимир Путин је, током телефонског разговора са краљем Бахреина Хамад бин Иса Ал-Калифом, разматрао спровођење споразума постигнутих током разговора у септембру 2016 у Москви, као и ситуацију око Катара.

«Разговарали су о току реализације споразума постигнутих током руско-бахраинског разговора на самиту у Москви у септембру прошле године. Констатовали су да се у последње време види позитивна динамика у развијању трговинских и економских односа између земаља», наводи се у саопштењу објављеном на сајту Кремља.

Током разговора су се фокусирали на значај улоге новоосноване билатералне међувладине комисије, која је у фебруару ове године одржала први састанак.

Поред тога су разговарали о ситуацији у Катару.

«Приметили су да постоје негативне тенденције у ионако тешкој ситуацији у региону Блиског истока и сматрају да је потребно да се успостави директан међусобни дијалог пун поштовања између свих који су укључени у сукоб», пише у саопштењу.

5 јуна су Саудијска Арабија, Бахреин, УАЕ и Египат најавили прекид дипломатских односа са Катаром, оптужујући Доху да подржава тероризам. Касније су им се придружили власти Либије, Јемена, Малдива, Маурицијуса и Коморских острва.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;