Брод «Стетем» прошао је на мање од 12 наутичких миља од острва Трајтон, у оквиру Парацелског архипелага који је окупирала Кина али на који такође полажу право Тајван и Вијетнам, рекао је један амерички званичник за «Франс прес».

Разарач је туда прошао у операцији намењеној да покаже како постоји слобода пловидбе у тим оспораваним водама.

Акција која ће вероватно изавати бес Пекинга, друга је у Јужном кинеском мору од доласка на власт администрације Доналд Трампа у САД у јануару.

Први пут се то догодило 25. маја у архипелагу Спратли, који је нешто јужније.

Операције којим се демонстрира слобода пловидбе намењене су да оспоре суверенитет Кине или било које друге земље над водама око тих острва у очекивању дипломатског решења овог питања.

Кина полаже право на већи део Јужног кинеског мора, укључујући и зоне врло близу обала бројних јужноазијских земаља.

Пекинг је заузео Парацелски архипелаг и више острваца и гребена архипелага Спратли, који су вештачки повећани да прихвате потенцијалне војне базе.

Према америчком Центру за специјализоване студије АМТИ, Кина је недавно проширила своје инсталације на острву Трајтон новом пистом за хеликоптере.

Острво Трајтон познато је по томе што се на његовом тлу налази нацртана велика кинеска застава која се види на сателитским снимцима, рекао је тај извор.

САД су спровеле 2016. године операције за слободу пловидбе око 22 приобалске земаље међу којима су многе савезници или партнери САД, наводи Пентагон.

БЕТА

Тагови: ; ; ; ;