Обавештајна агенција ваздухопловства Велике Британије даје намерно лажне извештаје о ратним злочинима, да би се сакрили подаци о убиствима ненаоружаних цивила у Авганистану, пишу РИА Новости, позивајући се на Times.

«Постоје јаки докази да су убијани ненаоружани авганистански цивили за које се сматрало да су потенцијални Талибани, уместо да су задржани у притвору», пише лист.

Лист пише да је истрага за ратне злочине у Авганистану, који су почињени у периоду од 2010 до 2013 године, названа «Операција Нортмур» и да је почела 2014 године. Води је британска војна полиција. У истрагу је укључено преко сто официра краљевске војне полиције. Током истраге је утврђено да је британска тајна служба фалсификовала документа да би одговорност за убиство ненаоружаних цивила пребацила на авганистанске колеге.

Према изворима листа, Министарство одбране Велике Британије је скривало ратне злочине својих обавештајних служби од медија, јер је сматрамо да објављивање детаља истраге може да нашкоди националној сигурности, поверењу јавности и раду са савезницима.

Лорд Кен МекДоналд је позвао на независну судску истрагу да би се утврдило да ли је Министарство одбране заправо намерно прикривало резултате «Операције Нортмур».

«Ово је велики и јединствен скандал, уколико је Министарство одбране намерно подривало истрагу. Својим деловањем су будаласто ризиковали углед британске војске», рекао је МекДоналдс за Times.

«Само ће судска истрага моћи да утврди да ли је рад војне полиције био исправан или га је Министарство одбране са војним естаблишментом намерно саботирало», закључио је Лорд.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;