Делегација Мионице је боравила у руском граду Калуга, где је присуствовала реконструкцији важног догађаја из руске истроије – Великог стајања на реци Угру, битке која се одиграла 1480 године.

Миончани желе да од Калуге «узму мустру» за историјску реконструкцију Колубарске битке.

„Колубарска битка је донела нашу прву победу у Првом светском рату против Аустро-Угарске, Немачке и Италије. Овде смо видели како се једна обимна реконструкција може практично реализовати. Видели смо добре идеје”, рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

У руској реконструкцији битке код Калуге је учествовало преко 300 војно-историјских клубова из различитих руских области. Користили су пиротехнику и артиљерију од пре неколико векова, као и опрему попут војника из времена Великог стајања.

Код Калуге ће 11 новембра, на дан Великог стајања, бити приређена симулација те битке која је ондашњој Московској Руси обезбедила пуну независност и државни суверенитет.

Преставници Мионице су, након реконструкције битке, са Ђержинским рејоном Калушке области потрписали споразум о срадњи, укључујући и област економије, образовања, пољопривреде и клутуре.

Ката

 

 

 

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ; ; ; ;