Монархистички модел политичког устројства има много присталица међу православним верницима. Због тога Руска православна црква може да се укључи у расправе о поновном успостављању монархије у РФ ако до таквих разматрања дође, рекао је Митрополит Волоколамски Иларион у емисији „Црква и свет”, коментаришући залагање грузијског Патријарха, Илије II да се у његовој земљи обнови монархија.

„Унутар наше Цркве постоје људи и групе људи који се залажу за обнову монархије. Зато сматрам, ако наше друштво икада дозри до расправе о том питању, да ће РПЦ у тој расправи најактивније учествовати”, каже Митрополит, тврдећи да је изнео само своје лично мишљење.

Он каже да помазање цара изводе свештеници и да монарх не добија мандат од бирача да влада земљом него, преко Цркве, добија благослов од Бога да управља државом доживотно, односно док власт не преда законитом наследнику.

„Монархија је форма владавине која се историјски потврдила и која има предности над свим формама изборне владавине. Црква се према власти односи лојално све док власт не почне да позива на дејства која су у супротности са хришћанским моралом”, акључио је он.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;