На петом конгресу пољске владајуће партије «Право и правда», Јарослав Качињски је одржао говор.

«Пољска није дужна да прима мигранте из земаља Северне Африке и са Блиског Истока. Ми нисмо експлоатисали земље из којих сада мигранти стижу у Европу и нисмо користили радну снагу тих земаља. Ми их нисмо позивали да долазе у Европу. Зато имамо пуно морално право да кажемо НЕ. Не ради се само о зазирању од тероризма, него и о обичној безбедности. Поврх свега, мигранти значе и економске тешкоће, а ми немамо никакав разлог да радикално снижавамо свој животни стандард“, рекао је он.

Варшава одбија да прими 7000 избеглица и миграната, колико јој је прописала Европска комисија, упркос томе што јој из Брисела прете огроном новчаном казном, и евентуалним губитком права гласа у Савету Европе.

Али, Качињски сматра да би Берлин и Брисел требало да буду забринути чињеницом да његова земља има још једно морално право.

„Пољска има право на компензацију за губитке које је претрпела у Другом светском рату и за економске последице ступања у ЕУ. Нека наши критичари на Западу не губе из вида да је Пољска била прва земља која је пружила војни отпор немачком хитлеризму, а потом је постала и жртва напада СССР. Јесмо ли ми добили икакву одштету за гигантске губитке, чак и у људима и елитама? Не! Међутим, Пољска се никада није одрекла одштете. Греше сви који мисле друкчије!“, јасан је Качински.

„Ми морамо узимати у обзир и економски контекст. Пољска је отворила своје тржиште дванаест година пре него што је ушла у ЕУ. Надокнада за то је била недовољна и стигла је са закашњењем. Јефтина пољска радна снага такође служи њиховим економијама. Уосталом, средства ЕУ у највећој мери користе предузетници из западних земаља који на њима зарађују. Њихове фирме у Пољској сваке године износе на Запад без плаћања пореза милијарде злота“, закључио је он.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;