Група терориста која је огранак Ал Каиде у Малију, објавила је видео који приказује шест страних држављана које држе као таоце, укључујући Францускињу Софи Петронин из невладине организације која помаже гладнима, старијег аустралијског хирурга и монахињу из Колумбије.

Терористи су објавили видео уочи посете француског председника Емануела Макрона Малију, а на снимку се поручује Макрону да се Софи Петронин нада да ће он помоћи њеном повратку породици, преноси хрватски Јутарњи лист.

Како је Ројтерс претходно пренео, француски председник је данас на отварању самита у Бамаку поручио да Француска мора да ради заједно са својим афричким партнерима како би истерали исламистичке екстремисте из нестабилног региона Сахел.

Како је агенција навела, очекивало се да лидери Групе пет држава Сахела – Мали, Буркина Фасо, Мауританија, Нигер и Чад – на састанку формирају нову мултинационалну снагу за заустављање исламистичких екстремиста и илегалних активности у тој зони.

«Сваког дана морамо да се боримо против терориста, насилника, убица… које заједно морамо да искоренимо са одлучношћу», рекао је Макрон, који је у другој по реду посети Малију, откако је преузео дужност у мају.

Групе исламистичких екстремиста, неке од њих повезане са Ал Каидом, преузеле су контролу над пустињским пределом на северу Малија у 2012.

Иако су били истерани из великих градова и места годину дана касније војном интервенцијом коју је предводила Француска, они настављају да врше нападе на припаднике мировних снага УН, војнике Малија и на цивиле, подсетила је агенција.

Насиље се проширило у суседне земље Сахела, а званични Париз је распоредио на хиљаде трупа које ће се борити против исламиста у оквиру операције познате под називом «Бархан».

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;