Папа Фрања сменио је у суботу главног католичког теолога, конзервативног немачког кардинала, који се није слагао са папском визијом о инклузивнијој цркви.

Како се наводи у саопштењу Ватикана, петогодишњи мандат кардинала Герхарда Лудвига Милера (69), који је био на челу Конгрегације за верску доктрину, чији је циљ одбрана католичке доктрине, неће бити обновљен, преноси Ројтерс.

Та позиција је најважнија у хијерархији Ватикана, након позиције државног секретара, а већина чиновника на том месту остане до пензије, што би у Милеровом случају било за шест година, наводи се у саопштењу.

Милера ће наследити човек број два тог одељења, шпански надбискуп Луис Франсиско Ладарија Ферер (73), који је као и папа Фрања члан језуитског реда и кога многи сматрају благом особом која избегава да буде у центру пажње, за разлику од Милера који се често појављује у медијима.

«Они говоре исти језик и Ладарија је неко ко је благ. Он се не расправља са папом и није му претња», рекао је један од свештеника у Ватикану који је инсистирао на анонимности.

Милер је један од неколико ватиканских кардинала који су се јавно сукобљавали са папом.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;