Многи европски партнери Немачке се вређају на чињеницу да Берлин „отворено промовише бизнис Владимира Путина“ – пројекат изградње гасовода „Северни ток 2″, пише „Шпигл“.

Како се наводи, ствар је у томе да због предстојећих избора у тој земљи, немачка канцеларка Ангела Меркел страхује од новог сукоба са председником Русије, иако је пре само две године била категорички против изградње гасовода и чак га назвала „ђаволским пројектом“ Москве.

Пројекат гасовода „Северни ток 2“, како се истиче, цепа Европу, и то у тренутку велике избегличке кризе, док Немачку оптужују за безобзирно остваривање сопствених интереса.

За немачке партнере посебно је разочаравајућа чињеница да тај пројекат подржава и сама Меркелова, иако јој се, како пише „Шпигл“ не исплати да одустаје од пројекта и због додатног притиска Вашингтона на Брисел.

Након што су америчке власти увеле мере и против европских компанија које сарађују са Русијом, немачки и аустријски министри спољних послова јавно су саопштили да на тај начин америчке колеге лобирају за тамошње гасне гиганте.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;