У српским породицама на Космету се рађа више беба него у албанским. Према расположивим подацима, све је више српских породица са по шесторо деце. Просек је троје деце по породици.

Према званичним информацијама Клиничко-болничког центра у Приштини, са седиштем у Грачаници, наталитет српске заједнице на Космету значајно расте. У породилишту у Пасјане, у коме живи око 1500 људи, се у задње две недеље родило једанаест девојчица и три дечака.

Проблем настаје због тога што Албанци не желе да послератној генерацији Срба признају српска документа јер не поседују УНМИК број. Тој деци не издају документа која важе на Космету на основу српских докумената, мада ни један закон то не спречава. На Космету тренутно живи око 200 000 пунолетних особа, који су ту рођен, али не могу да добију држављанство.

«Њима није у интересу да нам омогуће да дођемо до докумената, јер би то показало да на Космету има више Срба него што они приказују», каже заменик Министра унутрашњих послова «Косова» Милан Радојевић, а преноси Спутњик.

На територији Косова и Метохије, укључујући север, живи око 150 000 Срба.

До краја 2015 године је склопљено 15 000 «српских» бракова, односно 25% више него 2000 године а, према званичним информацијама Клиничко-болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници, наталитет српске заједнице на Космету значајно расте. Наталитет Срба на Косову и Метохији је повећан за око 10% у централном делу Космета, 8% у северном и око 12% на подручју Штрпца. Број рођене српске деце је последњих година порастао и у пећком округу.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;