Иако се војни објекат на Светој Гери, где се налазе словеначки војници, према арбитражној пресуди налази на хрватској територији, Словенија нема намеру да се повуче са тог положаја. По речима словеначког Премијера Мира Церара, примену те одлуке на терену је претходно потребно договорити са хрватском страном.

На седници Владе у петак, на којој је Словенија потврдила да ће поштовати пресуду Арбитражног суда, што очекује и од Хрватске, било је речи о конкретним питањима. Једно од питања је било када ће словеначка војска почети да се повлачи са Свете Гере.

«То се за сада неће догодити. Са Хрватском је потребно постићи споразум о томе како ће се и када свако повући на своју територију, а сматрам да се у том погледу гранична линија мора третирати као једна целина «, рекао је Церар у интервјуу за Словеначки радио, а преноси Хина.

Арбитражни суд је у четвртак објавио одлуку да се Света Гера, врх Жумберачке горе, у чијој близини се налази војни објекат некадашње ЈНА који је после 1991 године заузела словеначка војска, налази на хрватској територији.

С друге стране, скоро цео Пирански залив ће припасти Словенији, а Словенија ће добити слободан приступ међународним водама у Јадранском мору.

Хрватски Премијер Андреј Пленковић је, након пресуде, рекао да Хрватска остаје на позицији да је рад арбитраже компромитован и да их њихове одлуке ни на који начин не обавезују.

Словенија, са друге стране, инсистира да је одлука обвезујућа за обе стране и да је треба применити.

Ката

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;