Од почетка године је најмање 55 војника у мировној мисији УН оптужено за сексулано злостављање цивила у околини мисија УН. Према званичним подацима, последњи у низу инцидент су направили мировњаци Републике Конго који су до недавно боравили у Централно-афричкој Републици.

Потврђено је да је било нових оптужби да су војници УН сексулано злоствљали цивиле, али званичници ове организације нису потврдили да ли се инцидент десио пре или после повлачења УН трупа из ове државе. Батаљон из Конга броји око 600 људи. Многи од њих су оптужени, због чега је одлучено да се трупе повуку из централне Африке.

Ово није први случај да су војници УН оптужени за злостављање, укључујући и децу. Истраживање АП показује да је широм света због сексуалног злостављања цивила поднето чак 2000 оптужби у периоду од 2005 до 2017 године.

Иако генералбни секретар УН Антонио Гутерес не престаје да спомиње овај проблем, према информацијама са терена, изгледа да правих помака, процесуирања и практичних активности у вези решавања овог проблема суштински нема, преноси telegraf.rs

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;