Питање је дана када ће Мосул бити ослобођене из руку «исламске државе», преносе светске агенције. Ирачка војска већ има под контролом болницу у западном делу града. Ирачки војни званичници тврде да је ослобођен највећи део старог града у Мосулу и да је преостало мање од једног квадратног километра у коме се крију терористи.

Претпоставља да у старом делу Мосула има око 60 000 људи које терористи користе као «живи штит» како би спречили нападе ирачке војске и полиције.

У очајничком покушају да избегну сигурну смрт, многе породице свакодневно беже из Мосула и долазе у камп Ел Саламија у јужном делу града.

Муж Зеине Садуиа је био борац «исламске државе». Чим је упутио прву критику на рачун ИД, убијен је у центру града.

«Тамо нема хране. Скупљамо оно што остане од других. Од ИД смо добијали веома мало хране. Оно што су давали је било довољно само за једног члана породице», каже она.

Многи који беже из Мосула су рањени, жедни и исцрпљени.

«Бог нас је заштитио. Спасио нас је од «исламске државе» и сигурне смрти од глади. Бог ће им судити», каже Фатима Мохамед.

Они који су побели из тог града и избегли сигурну смрт, кажу да је у Мосулу остало још око 50 000 цивила, који су нека врста заробљеника око 300 терориста. На питање новинара зашто су побегли, кажу да су побегли од глади, патње и неправде.

Падом Мосула, биће уништен калифат «исламске државе».

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;