Министри унутрашњих послова Француске, Италије и Немачке саопштили су да су постигли договор о «кодексу понашања» за хуманитарце укључене у спасавање миграната који преко Средоземља прелазе из Африке у Европу.

Како наводи АФП, такав кодекс био би покушај регулисања операција на мору где италијанска обалска стража, европске граничне патролне снаге и невладине организације преузимају мигранте.

Италија врши притисак на друге европске земље да отворе своје луке за бродове са мигрантима како би се смањио притисак на италијанску територију.

Италија је прошле недеље запретила да ће спречити бродове других држава да мигранте, које спасу из Средоземног мора, искрцају у њене луке.

«Више од 83.000 људи било је спасено и доведено у Италију током ове године након покушаја преласка из Либије, док је више од 2.160 умрло», кажу из Уједињених нација и Међународне организације за миграције.

Министри унутрашњих послова три земље — Жерар Коломб из Француске, Томас де Мезијер из Немачке и Марко Минити из Италије — састали су се у недељу у Паризу са европским комесаром за миграције Димитрисом Аврамопулосом.

Они су се сложили да размотре начине подршке обалским стражама Либије и да помогну агенцији УН за избеглице да подигне још више кампова у тој северноафричкој земљи, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова Француске.

Њихов план, који ће бити представљен свима чланицама ЕУ крајем недеље, такође, предвиђа начине за унапређење процеса повратка економских миграната у своје земље.

Тагови: ; ; ;