Амерички председник Доналд Трамп сазнаће ове недеље да ли ће добити «другу шансу» да остави утисак када се буде вратио у Европу и по први пут срео са руским колегом Владимиром Путином, пише АП.

Трампова прва посета континенту у мају изазвала је узнемирење међу европским савезницима када је одбио да експлицитно подржи споразум НАТО-a о заједничкој одбрани и критиковао европске лидере јер не троше више на своје оружане снаге.

Овог пута, Трамп ће искористити одлазак у Пољску и Немачку да покуша да изведе «лукави чин балансирања» побољшања веза са Москвом, у време када су односи оптерећени, док ће истовремено представити САД као контролора против руске агресије, наводи АП.

Трамп ће се састати са Путином на маргинама Самита Г-20 у немачком граду Хамбургу, 7. и 8. јула.

Сваки аспект састанка двојице «непредвидљивих лидера» биће пажљиво посматран због истраге о наводној умешаности Москве у председничке изборе у САД 2016. године и наводног дослуха чланова Трампове кампање и Русије.

Због «истраге која виси у ваздуху», наводи АП, слаба су очекивања да ће на састанку лидера САД и Русије бити постигнут значајан напредак о тешким питањима, попут кризе у Украјини или сукоба у Сирији.

Трампов сусрет са Путином биће један од најмање девет састанака које ће председник САД имати са лидерима других земаља у Хамбургу, током самита Групе 20.

Пре тога, он ће свратити у Пољску, чији лидери траже уверење да ће се тамо наставити присуство снага САД и НАТО, док год, како наводе, регионалној безбедности прети Русија.

Трамп заузврат очекује топао пријем у Пољској, где ће одржати свој први говор у страној земљи.

Званичници Беле куће саопштили су да ће Трамп поновити посвећеност САД члану 5. НАТО, који каже да је напад на једну чланицу Алијансе напад на све њих.

Према речима Трампових саветника, очекује се да ће указати и на потребу развоја «заједничког приступа Русији».

«Он би волео да САД и читав Запад развију конструктивнији однос с Русијом, али је он такође јасно ставио до знања да ћемо урадити шта је потребно да се супротставимо дестабилизационом понашању Русије», рекао је саветник за националну безбедност Беле Куће Х. Р. Макмастер.

Трамп нема посебан програм за састанак са руским председником и тек треба да се припреме детаљи за организовање сусрета, саопштили су помоћници Беле куће.

Трамп је имао три телефонска разговора с Путином од када је ступио на дужност.

У прошлости, на контрадикторне начине је описивао своје односе са Путином, инсистирајући током кампање да се не сећа састанка с њим.

Ипак, раније је навео да су разговарало о такмичењу за «Мис универзум» 2013. године у Москви.

Ово ће бити прво Трампово путовање у иностранство од када је објавио да ће се САД повући из споразума о климатским променама из Париза.

То је одлука због које су жаљење изаразили бројни светски лидери, подсећа америчка агенција.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ; ; ; ;