Влада Словеније је у дипломатској ноти позвала Хрватску на имплементацију пресуде арбитражног суда о решењу граничног спора између две државе, саопштило је словеначко Министарство иностраних послова.

Словенија је привржена одлуци да у складу с међународним правом и арбитражним споразумом две државе из 2009. године учини све на имплементацији пресуде, наводи се у саопштењу.

Хрватска се позива да «у складу с међународним правом и арбитражним споразумом учини све што је потребно да се пресуда суда имплементира», односно да се у међусобној сарадњи «потражи најбољи начин за имплементацију», наводи се у ноти, преноси Индекс.

Арбитражни суд у четвртак је објавио одлуку према којој би Словенији припало више од три четвртине Савудријске вале, али је Влада Хрватске саопштила да она неће имати правно дејство.

Хрватска упозорава Словенију на неприхватљивост повреде вода у Пиранском заливу

Словенија је, с друге стране, саопштила да пресуду сматра обавезујућом за обе стране, иако њоме нису испуњена сва очекивања Љубљане.

Премијер Словеније Миро Церар је обишао места уз словеначко-хрватску границу и локалном становништву представио арбитражну пресуду и њен смисао.

Церар је становницима Метлике казао да ће о свему ускоро разговарати с хрватским премијером Андрејем Пленковићем у Љубљани, а изразио је уверење да, упркос садашњем хрватском противљењу да призна пресуду, две стране о томе морају да разговарају.

«Верујем да се Словенија и Хрватска, као чланице Европске уније, не могу одрећи поштовања начела владавине права, јер је арбитражна пресуда међународни акт који обавезује», рекао је Церар, додавши да се нада да ће и Хрватска временом то схватити.

РТС / Агенције

Тагови: ; ; ;