Аустријски канцелар Кристијан Керн затражио је повратак на начин дебате о ЕУ као што је владао око пријема Аустрије у Унију 1995. и навео је седам тачака које су важне за реорганизацију ЕУ.

Kристијан Керн је, у синоћњој дебати у Бечу, у организацији Аустријског друштва за европску политику, оценио да су грађани у Аустрији, у скоријој прошлости «попили превелики гутљај из флаше популизма».

Додао је да је наслов у домаћој булеварској штампи вредео више него покушај да се игра озбиља улога на европском паркету.

Када је реч о седам тачака за реорганизацију ЕУ, Керн је истакао да је прва да треба економску и монетарну унију употпунити пре свега координацијом пореске политике.

Даље је затражио пореску правду, односно спречавање пореских оаза, као и укидање повластица за концерне.

Исто тако оценио је да се треба борити против дампинг плата, али и дампинг социјалних услуга.

Керн је рекао да кроз инвестиције у будућности треба створити слични ниво благостања у државама ЕУ.

Такође, сматра да треба инсистирати на фер политици трговине, на пример кроз раздвајање трговине и заштите инвеститора у споразумима о слободној трговини.

Керн је истакао да се европска заједница вредности мора бранити, при чему су «либералност и демократија» нераздвојне.

Када је реч о миграцији, аустријски канцелар тражи расподелу терета.

Као краткорочну меру Керн је навео, у вези последње тачке, и солидну заштиту спољних граница, контролу рута.

Указао је да жели да ЕУ врати на оно што је некада била, а то је пројекат наде, пројекат који је уживао поверење грађана.

«За то морамо да обновимо обећања Европе о безбедности и благостању», уверен је Керн додајући да је неопходно изградити активну Европу, која штити, како би Европа била пројекат мира и безбедности, али и заједничког блабостања и праведности.

Затражио је да ЕУ постане центар моћи поред САД, Кине, Русије.

Ниједан други регион, како је подсетио, није успео да демократију, економску динамику и социјалну правду тако успешно комбинује као Европа.

«Овај јединствени друштвени модел у промењеним глобалним условима треба изградити и даље развијати што је велики изазов наше генерације», подвукао је Керн.

Истакао је да је највећа претња европском пројекту политички егоизам.

ТАНЈУГ