Максимална казна затвора за Насера Орића и Сабахудина Мухића за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године представљала би минимално задовољење правде за породице српских жртава рата, сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

«Мислим да би након окончања овог судског процеса пред Судом БиХ требало отворити још процеса против Орића, односно оптужница које ће обухватити шири контекст ратних злочини које је починио са својим злочинцима над Србима у Подрињу», рекао је Којић Срни.

Он каже да је оптужница против Орића и Мухића за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године конципирана на три изолована случаја, истичући да су Орић и његове формације починили стравичне злочине над Србима у Сребреници и Подрињу.

«Од маја 1992. до фебруара 1993. године почињени су стравични злочини и велики број Срба је убијен. На подручју Подриња убијено је више од 3.500 Срба, али нажалост, судских процеса за ове злочине нема», рекао је Којић.

Суд БиХ заказао је за 29. август изношење завршних речи Тужилаштва у предмету против команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили заробљене Србе Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

 

 

 

СРНА

Тагови: ;