Одлука да се из притвора на слободу пусти градоначелник Србице Сами Љуштаку, оптужен за ратне злочине почињене на КиМ, показује да у нашој јужној покрајини нема правде ни за српске, али ни за албанске жртве терора такозване УЧК, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

«Одлука Врховног суда КиМ показује да у нашој јужној покрајини нема правде ни за српске, али ни за албанске жртве терора такозване УЧК», рекао је Ђурић.

Навео је да одлука суда показује да се наставља са праксом гурања под тепих ратних злочина и монструозних непочинстава које су почињене у име и за рачун великоалбанске идеје.

«То показује да тамошње институције немају капацитет заснован на принципима владавине права… да изађу на крај са починиоцима који и даље шетају слободно улицама и доприносе томе да друштво остане подељено, посвађано и окренуто прошлости, сукобима и етничкој мржњи, уместо ка будућности и заједничком развоју суживота и институција», рекао је Ђурић.

Указао је да одлука суда показује и да не постоји ни политичка воља за постизање правде за српске и албанске жртве, показује да институције немају капацитет, да међународна заједница за 16 или 17 година управљања није урадила ништа да заиста људи који су одговорни, уместо као хероји који слободно шетају улицама КиМ, буду иза решетака где им је место.

«Мисија Еулекса која се налази у нашој јужној покрајини је мисија која је задужена за владавину права, ово што се десило је свакако одговорност свих оних који имају обавезу да се старају о томе на КиМ», указао је Ђурић.

«Косовски» врховни суд одлучио је раније да регионалног команданта ОВК у Србици Самија Љуштакуа ослободи оптужби за убиство и командну одговорност, за које је претходно осуђен на 12 година затвора у Основном суду у северном делу Косовске Митровице. Ту одлуку је приштинским медијима потврдио Љуштакуов адвокат Аријан Коци.

Сами Љуштаку је у мају 2015. године осуђен на 12 година затвора, а одлука је била заснована на исказу једног сведока.

Медији наводе да је апелациони суд Љуштакуу смањио казну на седам година затвора у случају логора у селу Ликовац, због кривичног дела «ратни злочин против цивилног становништва», а у вези са «командном одговорношћу», и на основу пресуде коју је донео основни суд у Косовској Митровици.

РТС

Тагови: ; ;