Самопроглашена држава Косово је лидер по броју терориста послатих на Блиски Исток. У извештају УН објављено је да по глави становника највише припадника терориста који су отишли на Блиски Исток долазе са Косова. У документу се наводи да је у овој самопроглашеној републици за последње две деценије озбиљно повећан утицај екстремистичких организација.А анкете јавног мнења показују да 22% косовских Албанаца подржава активности бомбаша-самоубица.Експерти наводе да напори Брисела да уведу безвизни режим за ову самопроглашену државу представљају додатну терористичку претњу.

Бројне студије које се користе у извештају УН а који је објавио руски лист «Известија» говоре о томе да је Косово, по глави становника лидер по броју «извезених» терориста који се боре на страни терористичких организација ИСИЛ и «Џабхат ан Нусра». Друга је Босна и Херцеговина, трећа Белгија док се Русија налази на 12. месту. Прес служба мисије УН на Косову потврдила је за «Известију» да радикализација друштва представља озбиљан проблем за Косово. А у Програму за развој УН-а саопштили су да се води активна бора против тероризма.

«Пре свега радимо на запошљавању и борби против сиромаштва што представља један од основних узрока екстремизма.Осим тога ми процењујемо само претњу за друштво и обавештавамо власти која би лица могла бити врбована за тероризам»- рекли су «Известији» у прес служби УН.

Према званичним подацима косовске полиције за време сиријског конфликта на Блиски Исток отишло је 316 људи међу њима и 44 жене. Међутим експерти наводе да је број много већи. У овој самопроглашеној републици (око 1,8 милиона становника) задње две деценије расте утицај екстремистичких организација.

Тако 63% становника ове самопроглашене републике сматра да код њих постоји озбиљан проблем са екстремизмом, наводи се у извештају УН. а 22% становника подржава делатност бомбаша-самоубица.

Ширење радикалних идеја међу косовским Албанцима повезано је пре свега са тешком социјално-економском ситуацијом. У овој самопроглашеној републици незапосленост износи 27.5%, а највише је заступљена међу младим људима. Чињеница да 90% становника чине муслимани а још неповољна социјално-економска ситуација представљају погодно тло за врбовање становника.

«Саудијска Арабија као и друге персијске монархије улажу много новца у исламску пропаганду на Косову као и у Босни и Херцеговини. Радикализација се спроводи на нивоу невладиних организација и фондова пропагирајући радикални ислам.А незапослени млади људи траже начин да зараде новац. На тај начин Саудијска Арабија користи свој утицај јер Ријаду одговара радикални исламизам због остваривања сопствених интереса»-  рекао је за «Известију» експерт за Балкан и сарадник Научног института за Славјанистику Петр Искандеров.

Радикализам на Косову не представља претњу само за Балкан него и за Европу посебно због стремљења Брисела да уведе безвизни режим за Косово у блиској будућности.

Према мишљењу стручњака за тероризам и лидера Евроазијског аналитичког клуба Никите Мендиковића , Брисел је својом политиком створио извор нестабилности. Међутим, прекид сарадње са Косовом представљао би признање грешки за све претходне акције ЕУ на Балкану. Према његовом мишљењу укидање виза ће само повећати опасност од тероризма јер је на Косову присутна и висока стопа криминалитета тако да терористи врло лако могу да добију фиктивна документа и слободно путују.

 

Тагови: ; ; ; ;