Дошли су тамо где се осећају као код своје куће. Православна браћа су у оквиру мото-турнеје «Словенски свет 2017» својим моћним двоточкашима прошли небројно земаља и граница, да би стигли у земљу где за њих границе не важе.

Јер тамо где ти је срце, тамо ти је дом. Јер тамо где се осећаш као код своје куће, границе губе сваки смисао. Тамо где си добродошао, пасош је само комад папира.

А православна браћа су у Србији добродошла.

Данас су у Београд стигли учесници мото-турнеје «Словенски свет 2017» коју организује руски Мото-клуб «Ноћни вукови» с циљем јачања јединства словенских народа и промовисања православне вере.

У маршу који називају «јачање дијалога између словенских народа», православна браћа обићи ће 12 земаља, међу којима и Црну Гору, Реублику Српску, Македонију, Словенију, Бугарску, Словачку и друге

Стигавши у Београд, учесници мото турнеје «Словенски свет 2017» су у Руском дому организовали конференцију за штампу, на којој је говорио  Генерални шеф руске мото туристичке организације Јевгениј Строгов

Стогов или Жења како га Ноћни вукови из Србије зову, је рекао да они својим примером показују да границе не постоје међу братским народима.

Жења је подсетио и на очивање традиције и сећања на наше претке који су животе положили на олтар слободе, а којима Ноћни вукови одају почаст. У свакој земљи кроз коју пролазе, учесници мото турнеје обилазе спомен обележја, као и православне манастире.

 

На Видовдан, тај велики дан у историји Србије, учесници мото турнеје су у Сокоцу у Републици Српској положили цвеће и одали почаст погинулим у сукобима на територији бивше Југославије.

Жења је говоривши о посети манстиру Раваница код Ћуприје гдје је сахрањен цар Лазар, направио паралелу између Кнеза Лазара и  кнеза московског Дмитрија Донског

Знајући како се храбри московски кнез успротивио татарима, може се са сигурношћи рећи да и Руси имају своје Косово поље — Куликово поље. Битка на Куликовом пољу се десила 1380. године,  девет година пре Боја на Косову.

«Те битке имају исту симболику, оне су нас ујединиле као народе. Ми смо на Куликовом пољу победили Татаре и од тада постојимо као руски народ», истакао је Жења.

 

Након завршетка конференвције за штампу, Јевгениј Строгоб се у име Ноћних вукова Русије захвалио Руском дому на организацији, као и српској браћи – Ноћним вуковима који су их дочекали.

Након тога Жења је приредио пријатно изнанеђење дописници News Fronta, којој је у име Ноћних вукова Русије уручио на поклон икону Пресвете Богородице „Умекшање злих срца“, коју Руси називају „Семистрељнаја“ икона.

Оно што је међу учесницима мото турнеје данас пленило необичношћу, али и лепотом је једна жена- Марина Миндолина, која заједно са православном браћом моћним двоточкашем језди друмовима.

Марина Миндолина са дописницом News Fronta

Поред Марине, још један учесник мото турнеје се издвојио својом необишношћу -Јуриј Волков, који је на свом мотоциклу обишао 82 земље.

Јуриј није био баш претерано причљив, али је истакао да се гостопримство и отворност као код Срба, ретко где може пронаћи.

Јуријев мотор и неке од налепница држава које је посетио

Подсетимо, овогодишња мото-турнеја је почела 26. јуна, а требало б и да буде завршена 9. јула.

Приредила Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ;