У Астани је настављена пета рунда разговора о Сирија, преноси РИА Новости. Последњег дана преговора се очекује одржавање пленарне седнице и учешће оружане опозиције на састанцима.

Сукобљене стране у Сирији су се договориле да у завршни документ преговора укључе и формирање „Комитета за национално помирење”. У састав комитета ће ући представници власти Башара Асада и најугледнији људи сиријских градова и великих насеља.

Шеф руске делегације у Астани Александар Лаврентјев каже да је постигнут начелни договор да руска војна полиција преузме контролу над будућим сисријским зонама безбедности. Формирање тих зона ће почети у наредних петнаестак дана, а у наредне две недеље ће у њих почети да стижу руски војни полицајци.

Још се не колики ће бити контигент, али је познато да ће држати условне границе зона и одређене тампон-просторе, а касније ће вероватни контролисати и делове самих зона. Претпоставља се да ће једна од тих зона бити и област Источна Гута, главно терористичко упориште надомак Дамаска.

Посредници у преговорима у Астани и гаранти њихове реализације су Русија, Турска и Иран.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;