Српски војна индустрија, која је у успону последњих година, добила је нови замах, а у месту Узићи код Пожеге, почела је пробна производња у Фабрици стрељачке муниције и опреме, пишу регионални медији.

Сајам наоружања «ПАРТНЕР -2017» у Београду. Фото Лола Ђорђевић

То је прва нова фабрика војне индустрије у Србији у последњих 50 година, која по завршетку прве фазе изградње запошљава 255 људи, а производни програм је муниција калибра 7,62к39 милиметара и 9к9 милиметара, пише хрватски Пословни дневник. Пословни дневник преноси и речи председника Србије да је капацитет производње по 51,5 милиона комада малокалибарског и великокалибарског муниције, а вредност производње 26 милиона евра годишње.

— Све што произведемо у српском одбрамбеној индустрији унапред је продато — рекао је председник Србије Александар Вучић, наводи хрватски сајт.

Сајам наоружања «ПАРТНЕР -2017» у Београду. Фото Лола Ђорђевић

Тамошњи медији подсећају и да је Србија у протеклих пет година извезла наоружање и војну опрему вредну 1,215 милијарди долара, а да сектор војне индустрије бележи сталан раст броја запослених као и новоотворених компанија за извоз наоружања.

Сајам наоружања «ПАРТНЕР -2017» у Београду. Фото Лола Ђорђевић

Вредности уговорених послова наменске индустрије за 2016. годину већа је од 900 милиона долара. Највећи увозници су САД, Кенија, Бангладеш, Ирак и Алжир.

«У Србији је до маја ове године регистровано 185 компанија које се баве извозом наоружања и опреме. Расте број издатих дозвола за извоз наоружања и опреме, у Министраству одбране ове године очекује се да извоз буде знатно већи од 300 милиона долара», наводи «Пословни».

Ројтерс /Вести Нет

Тагови: ; ;