Хашки трибунал је по други пут одбио захтев Хрватске да се као «пријатељ суда» умеша у процес шесторици званичника некадашње Херцег-Босне осуђене на укупно 111 година затвора за ратне злочине у БиХ.

Трибунал је прошлог лета одбио први захтев, а данас и захтев Хрватске да ту своју одлуку преиспита.

Влада Хрватске тражила је да буде саслушана у вези са налазом из првостепене пресуде да су злочини, за које су Прлић и остали неправоснажно осуђени, били почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата у којем су учествовали и тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и начелник Генералштаба Хрватске војске Јанко Бобетко, преносе београдски медији.

Према пресуди, циљ тог подухвата био је успостављање «хрватског ентитета, делимично у границама Хрватске бановине из 1939. године», насилним и трајним протеривањем муслиманског становништва из осам општина у БиХ.

То би, по пресуди, значило «поновно уједињавање хрватског народа», будући да је злочиначким планом било предвиђено да се он «или уједини са Хрватском, у случају распада БиХ» или остане у БиХ, «с тесним везама с Хрватском».

На основу пресуде, «злочиначки подухват у БиХ» спроводила је и Хрватска војска.

Према мишљењу званичног Загреба, хашке судије су «помијешале `политички циљ`» присаједињења Хрватској територије Бановине из 1939. године са намером да се употребе криминална средства да се оствари тај циљ, те су неправилно закључиле да су три хрватска званичника била чланови удруженог злочиначког подухвата, искључиво на основу налаза о «политичком циљу».

Хашки трибунал осудио је 2013. године шесторицу званичника некадашње Херцег-Босне на укупно 111 година затвора, као учеснике заједничког злочиначког подухвата у који су били укључени и вођа Хрвата у БиХ Мате Бобан, али и тадашњи хрватски председник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и начелник штаба Хрватске војске Јанко Бобетко.

Суд је потврдио постојање етничког чишћења и удруженог злочиначког подухвата, а за етничко чишћење и стварање велике Хрватске у коју би ушли и делови БиХ, некадашњи премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић осуђен је на 25 година затвора, а бивши министар одбране Бруно Стојић на 20 година.

Команданти Главног штаба Хрватског вијећа одбране /ХВО/ генерали Слободан Праљак и Миливој Петковић осуђени су на по 20 година затвора, командант војне полиције ХВО-а Валентин Ћорић на 16 година, док је начелник канцеларије за размену заробљеника Берислав Пушић осуђен на 10 година.

Сви су уложили жалбу на ту пресуду, као и Тужилаштво, а коначна пресуда Апелационог већа суда очекује се до новембра ове године.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;