Лидери држава „Нормандијске четворке“ — Француске, Немачке, Русије и Украјине — можда ће се састати у Хамбургу на маргинама самита „Велике двадесеторке“, саопштио је представник ОЕБС-а Мартин Сајдик на крају разговора о Донбасу у Минску.

„Надам се да ће лидери држава ’Нормандијске четворке‘ наћи могућности да подрже одлуку (о примирју у Донбасу) током предстојећег разговора у Хамбургу“, рекао је он.

Представник Владе Немачке Штефан Зајберт није потврдио информацију о могућем састанку „Нормандијске четворке“ на маргинама Г20.

У Минску је одржан састанак Контакт групе за решавање хуманитарних питања на истоку Украјине. Делегације Русије и самопроглашених ЛНР и ДНР су напустиле преговоре у знак протеста против неконструктивне позиције Кијева по питању размене заробљеника.

„Представница Украјине у хуманитарној подгрупи Ирина Герашченко изјавила је да ће Кијев преговоре о размени заробљеника водити само са ОЕБС-ом и ’окупатором Русијом‘“, саопштила је руководилац радне групе за размену заробљеника ЛНР Олга Кобцова.

„Као одговор на то, представници република су напустили преговоре заједно са представницима Русије“, саопштила је Кобцова.

Тагови: