Још један скандал потреса ових дана Ватикан, након што је ватиканска полиција наводно упала и прекинула хомосексуалну оргију у стану који припада Конгрегацији за доктрину вере – Одељењу чија је обавеза да се бави педофилијом и сексуалним злостављањима.

Наиме, италијански лист Il Fatto Quotidiano је објавио тврдњу да је полиција «упала» у стан који припада Конгрегацији за доктрину вере и том приликом затекла предозираног једног од станара тог објекта, секретара кардинала Франческа Кочопалмериа, шефа Савета за законодавне послове Понтификата и једног од главних саветника папе Фрање.

Поменутог кардинала је наводно папа Фрања лично препоручио за бискупа, али ће га овај инцидент, од којег се оправља, изгледа скупо коштати.

Il Fatto Quotidiano наводи да је папа био «веома бесан» када је сазнао за овај случај, који се догодио готово истовремено са подизањем оптужнице због педофилије против кардинала Џорџа Пела, који се тренутно духовно опоравља и чека суђење у једном самостану.

Светски медији преносе да папа, иначе, спрема да спроведе низ реформи, али је та његова намера наишла на велико противљење ватиканских конзервативаца.

Пет немилих инцидената који су се догодили у Ватикану у последње време створили су турбуленције, што, како се наводи, иде у прилог онима који тврде да је папа изгубио кредибилитет у очима многих.

 

 

РТС

Тагови: ;