Портпарол руског председника Дмитриј Песков најавио да ће једна од тема током предстојећег сусрета лидера Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа, вероватно бити међусобна сарадња у борби против тероризма у Сирији.

«Што се тиче Сирије, верујем да ће они разговарати о решавању сукоба, процесима у Астани и, можда, у случају да су САД спремне, о могућностима сарадње између Русије и САД у интересу заједничке борбе против тероризма», рекао је Песков новинарима и додао да су председници разговарати о «перспективама за међусиријско поравнање».

Кремљ је саопштио да се нада да ће сусрет Владимира Путина и Доналда Трампа ове седмице помоћи у успостављању ефикасног радног дијалога између двојице председника, наводи Танјуг.

«То је први састанак, прво упознавање двојице председника и то је значајан састанак», рекао је Песков новинарима, навео је Тас, преноси Бета.

Нагласио је да је успостављање дијалога «вероватно кључно за цео свет у смислу повећања ефикасности решавања критичних сукоба и проблема који расту сваки дан».

Бела кућа још није саопштила могуће теме разговора и за сада је само навела да «нема специјалног плана».

Агенција АП, у одсуству званичне најаве, наводи да би два најпознатија непредвидива светска лидера могла разговарати о Украјини, Сирији, али и о руским хакерским нападима уочи председничких избора у САД, сметњама у међусобним односима и захтевима обе стране према другој.

Трамп воли да има «лепо упаковане резултате» са важних састанака и могао би да тражи уступке од Русије како би показао да је остварио напредак и помогао у успостављену продуктивног односа две светске силе.

Путин ће свакако желети нешто заузврат, а постоји дуга листа «сметњи» у односима две земље који би се могле решити, наводи америчка агенција.

Званичници Беле куће и Стејт департмента су разматрали шта би САД могле понудити Русији на састанку, рекли су за АП бивши и актуелни званичници администрације који су тражили да не буду именовани.

Ипак, било какав знак пријатељства Трампа и Путина могли би искористити критичари америчког председника и јастребови који би истакли како се Трамп додворава руском лидеру, посебно имајући у виду истрагу о руском мештању у америчке изборе и могућем дослуху Трамповог штаба са Кремљом.

АП наводи да би међу темама могле бити мањи проблеми за који обе стране тврде да постоји у међусобним односима, премда нису на геостратешком нивоу, преноси Бета.

РТС

Тагови: ; ;