Специјални суд за злочине ОВК почиње са радом

Специјални суд за ратне злочине Ослободилачке војске Косова од данас почиње да ради и спреман је за подизање првих оптужница. Прошле недеље је комплетиран Правилник о поступку и доказима Специјалног суда.

Званичних најава о подизању првих оптужница за сада нема осим потврде да је, доношењем Правилника о поступку и доказима, учињен последњи правни корак да Суд постане потпуно оперативан и почне са радом. То значи, да нема више правних препрека за подизање оптужница, преноси РТС.

У Приштини кажу да треба најпре формирати нову Владу и скупштину и да онда треба очекивати оптужнице. У првом таласу ће највероватније бити подигнуте две оптужнице против деветнаесторо људи.

Из Фонда за хуманитарно право у Приштини кажу да треба сачекати најмање два месеца како би прве оптужнице биле подигнуте, али да ће се то свакако догодити ове године.

У Приштини се негативно гледа на мисију коју има Специјални суд, док у српским средином влада скептицизам да ће суд заиста донети правду за српске жртве пале пре, током и после сукоба на Косову и Метохији.

Ката