Европска унија је на ногама због наметнутих 11-валентних вакцина, а у Србији где јачају покрети родитеља против обавезне вакцинације, стигле су најаве из Министарства здравља да ће од 1. октобра бити уведена обавезна и бесплатна вакцина против бактерије стрептококус пнеумонија која децу штити од менингитиса, сепсе, упале средњег уха, бронхитиса и упале плућа.

Осим обавезне, Закон о заштити становништва од заразних болести, усвојен 2016, предвиђа и необавезну вакцину против хуманог папилома вируса.

Државни секретар Министарства здравља Ференц Вицко је недавно приметио да у Србији нема довољно здравствене културе, па би «можда било најбоље да се уведу новчане казне и људи схвате да је имунизација обавезна и неопходна». Родитељи који се противе обавезној вакцини 3. јуна су и четврти пут у центру Београда и дигли глас против «присиле».

Нико не спори да се у овом послу врти огроман новац светских фармацеутских компанија, али стручњаци саговорници «Вести» се залажу за вакцинацију као спас човечанства.

Ствар је сложенија од онога сто види лаичка јавност — указује координатор НВО Доктори против корупције Драшко Карађиновић.

Он тврди да пето и шестовалентне вакцине које се користе у Србији имају многе предности, а да инострана прича о 11-валентној може да изазове конфузију, као вакцина против више разних типова пнеумокока.

— Параноју стално уноси антивакцинални покрет са својим теоријама завера од стране огромних фармацеутских компанија — указује наш саговорник.

Подсећа да ту тему третира и Европска комисија, али…

Игла и вода спасле човечанство

— Вакцинисао сам своје дете, ја сам вакцинисан, моја мајка и мој деда… У Ниш, где живим, вакцина је стигла још почетком 19. века. Тврдим да је вакцинација цивилизацијско добро и захваљујући њој и чистој води, становништво на планети се увећало и живи квалитетније. Али не сме никако да се ради нечијег профита прави збрка — каже др Душан Милисављевић.

— То неће бити проблем за чврсте правне системе, али се бојим да ће, рецимо, охрабрити Италијане, чије су судије и раније доносиле скандалозне одлуке на нижим инстанцама — каже Карађиновић.

Тим поводом он подсећа да је италијански Касациони суд одбацио ранију пресуду да је дечак Валентино Рока добио аутизам због ММР вакцине, али и да је више њихових војних лица добило, бар на почетку, право да наплати одштету за рак крвотворних органа због изложености осиромашеном уранијуму 1999. године.

Тако постоји, како истиче, опасност да се многи поремећаји здравља временски повезани са вакцинацијом прогласе њеном последицом.

— То може да се деси и у конкретном случају, који је био и повод разматрања Европског суда о појави мултипле склерозе после вакцинације против хепатитиса Б, мада је све враћено Французима на одлучивање. Ако буде тако, произвођачи ће се окренути другим лековима или подићи цену вакцина да би укалкулисали трошкове разних, често неоснованих обештећења. То би се одразило и на обухват вакцинисане деце, учестале би епидемије заразних болести и пооштрила би се политика санкционисања родитеља који избегавају вакцинацију — тумачи Карађиновић.

Да је вакцинација метод који је спасао више живота од хируршких интервенција, истиче и посланик Демократске странке, професор др Душан Милисављевић.

Француска брига

— Проблем је што је у Француској обавезна вакцинација против три болести, а родитељи се буне јер «у пакету» добијају и необавезне рецимо, против хепатитиса Б. Али, класичне ДиТеПер нема на тржишту због бурнијих реакција, а њихово одвојено давање од осталих вакцина било би и мање конфорно за децу и скупље. Верујем да власти у Паризу рачунају да је добро децу штитити од што више болести, односно да није реч о финансијском интересу и корумпираности већ је то брига за народно здравље — тумачи Карађиновић.

— Искорењене су бројне заразне болести и сулудо је и причати о важности или штетности вакцина. Као лекар разумем нервозу и страх родитеља који треба да воде дете на вакцинацију, јер је у јавности отворена тема о штетности неких вакцина иако медицина то није доказала — каже Милисављевић.

Он у изјави за «Вести» и истиче да ће као здравствени радник и посланик тражити да ако има и мало сумње у било шта, да грађани Србије и целе ЕУ где живи бројна српска дијаспора, буду упознати са новим вакцинама.

— Све мора да буде транспарентно везано и да се грађанима обрате људи од струке, а не да шарлатани сеју страх — објашњава наш саговорник.

Подсећа како су родитељи у Србији плашени да је ММР вакцина штетна и да наводно изазива аутизам, што су стручњаци демантовали.

Последњи ексер у сандук Торлака

Некада престижног института Торлак који је данас у проблемима, сетио се Ференц Вицко. Он је рекао да ако је антивакцинијски лоби усмерен на то да је проблем у страним вакцинама и да би српске биле прихватљиве, онда ће министарство подржати Торлак да направи минималан број својих вакцина.

Ове наводе др Драшко Карађиновић види као «чисто политичке».

— Нажалост, тај институт је уништаван у претходној деценији, а актуелна владајућа гарнитура је закуцала последњи ексер у његов мртвачки сандук — каже наш саговорник и подсећа да су Европска инвестициона банка и Светска банка дале милионе долара кредита за ревитализацију тог института када је било наде у озбиљну производњу и рад одличног кадра.

Међутим, како истиче, стручњаци су временом отерани, а производње нема, јер није било воље власти за спас института.

— На српско тржиште су утрчали увозници и Торлак је претворен у хладњачу за чување туђих вакцина — навео је Карађиновић.

— У слободном преводу, кад медицинска наука не може да потврди ни да искључи везу вакцинације и појаве неке болести, постојање узрочне везе ће увек бити сматрано утврђеним ако се доставе потребни унапред одређени фактички докази — тумачи овај лекар.

Остављено је, напомиње он, много простора националним судовима да процене који су то докази, или, како каже, другим речима да се слободније односе према научним чињеницама, односно њиховом одсуству!

РОЈТЕРС /Вести Нет

 

Тагови: ; ;