Грађани Македоније од суседних земаља највише симпатија имају за Србију, показала је вечерас објављена анкета коју је за Телевизију Телма урадио М проспект.

Чак 44,3% грађана Македоније сматра да је Србија најпријатељскији настројена према Македонији. Много мање њих сматра за пријатељску земљу Албанију, тек 14,8% грађана. Бугарску најпријатељскијим суседом сматра 11,2%, такозвано «Косово» 2%, а Грчку 1,1% становника Македоније. 17,9% Македонаца сматра да ни један сусед није пријатељски настројен према Македонији.

Чак осам од десет македонских грађана у некој од суседних држава препознаје непријатељски однос према Македонији, али и да се 58,4% изјаснило да су добросуседски односи много важни за Македонију.

Грчку, која блокира евроатлантске интеграције Македоније због спора са именом, 59% људи је означило као најнепријатељскију, Албанију 11,3% њих, Србију 5,7% и Бугарску 3,1%. Само 10% сттановника Македоније не сматра да је нека суседна земља непријатељски расположена према његовој држави.

Према овој анкети, македонски грађани најмање предрасуда имају према Бугарској — 4,7% испитаника, а највише према Грчкој — 41,5%. Предрасуде и неповерење према Албанији има 21,5%, према Србији 7,5% испитаника, а према такозваном «Косову» 7,2%.

Да најбоље познају историју и културу Србије изјаснила се скоро половина грађана Македоније, односно 47,4%. Затим следи Албанија са 16,5% и Бугарска са 8,3%. 13,7% њих је одговорило да не познаје историју ни једне суседне земље.

Да све земље региона значајно деле заједничку историју сматра 41,6% анкетираних, а супротног је мишљења 58,3% Македонаца.

Анкета је спроведена од 27 јуна до 3 јула на репрезентативном узорку од 1000 испитаника, преноси Бета.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;