«Рат» Пољске са совјетским споменицима представља ново писање историје Другог светског рата, рекао је у Минску портпарол Министарства иностраних послова Белорусије Дмитриј Мирончик.

?

«Ми смо свесни двосмислености догађаја из двадесетог века у савременој пољској историографији али се никако не можемо помирити са изједначавањем совјеских војника-ослободиоца и нацистичких окупатора. Рат против совјетских споменика представља елеменат новог писања историје Другог светског рата»- рекао је Мирончик новинарима.

Он је рекао да је то покушај да се «избрише историјско памћење народа Источне Европе-Пољака, Руса, Украјинаца, Белоруса и других који су се раме уз раме борили у оквиру јединствене антихитлеровске коалиције».

Портпарол је навео да овај закон још увек није донет од стране пољских власти, међутим «сваки Белорус ову вест прима са искреним болом».

Подсетимо да је 22. јуна пољски Сејм донео закон о забрани пропаганде комунизма укључујући и рушење споменика из совјетске епохе а самим тим и меморијале Црвене армије. Недељу дана након тога пољски јавни активиста Јан Вуцик рекао је у интервјуу издању Reactor да постоји субверзивна делатност пољских власти за уништење совјетског наслеђа.

Тагови: ; ;