Додик: Српска је угрожена са становишта свог постојања, а не функционисања

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Српска није угрожена са становишта функционисања, али јесте са становишта свог постојања, те упозорио да притисци те врсте никада неће престати.

Додик је нагласио да све институције Српске функционишу и да је она једна од најстабилнијих заједница у целом региону, а не само у БиХ.

„Заједничке институције БиХ уопште не функционишу, осим када треба нешто урадити на штету Српске. То су урадили и синоћ када су у Представничком дому /парламента БиХ/ уз помоћ гласова из такозваног Савеза за промене донели нови пропис у коме централизују послове цивилне заштите. То значи да ће извршни налози за многе послове, па и то да ли ће се употребити јединице цивилне заштите или не, морати да се чекају из Сарајева“ – истакао је Додик.

Он је напоменуо да је реч о „још једној умотворини СДС-а“, односно оних који сада представљају ту странку.

„Нисмо без шансе да то зауставимо, у Дому народа парламента БиХ ми ћемо то зауставити. Верујем у то, али стално водимо битке за које мислимо да смо их добили и трошимо енергију“ – рекао је Додик.

У обраћању студентима Шумарског факултета у Власеници, грађанима и руководству ове општине, председник Српске је нагласио да се пренос надлежности и наметања из Сарајева дешавају у континуитету, а пример за то су и дешавања у вези са Кривичним законом БиХ, механизмом координације и многим другим питањима.

Додик је навео да се понекад од председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића може чути да нема јаког међународног притиска, што није тачно.

„Ја кажем да има, али не онаквог какав је био раније. Ми смо раније те притиске одбијали. За нас та врста опасности није престала“ – истакао је Додик.

Он је упозорио да још већи проблем за једну заједницу представљају њени представници који могу да ураде свашта на њену штету.

„Тако ми сада имамо проблем са припадницима Савеза за промене који се утркује да донесе неке прописе /на нивоу БиХ/ који иду на штету Српске“ – рекао је Додик.

Председник Српске је оценио да БиХ показује своју неспособност, што се види и по томе да су неке међународне институције поново заинтересоване за дешавања у БиХ.

“ БиХ показује дефинитивно трајну неспособност да сама егзистира. И даље је у функцији само зато што је подржавају странци и зато што се они овде вежбају. Наравно, они располажу огромним новцем и желе да одрже стање контроле над овим просторима“ – истакао је Додик.

Он је рекао да се Српска у значајном обиму истргла из тога, те да данас функционише као партнер.

„Чујете понекад – „Ето, да није било Додика и његових била би затворена канцеларија ОХР-а“. Да, али да смо их пустили овде многе ствари не би биле, морала би полиција бити у Сарајеву, имовина да се преда Сарајеву и много чега другог. Ја овде сведочим да ми то нисмо дали“ – нагласио је Додик.

Он је навео да БиХ остаје неартикулисано политичко место у коме постоји нека колотечина, те да Српска нема, и свих ових година није имала, никакве користи од БиХ.

Председник Српске је упитао да ли ико сада ишта пита високог представника у БиХ Валентина Инцка, додавши да се Инцко намјерно ућути, јер има 24.000 евра месечну плату плус разне бенефиције.
Он је рекао да високи представник води леп живот који покушава да одржи, те да му ништа не фали да тако настави да егзистира.

„Инцко и ми имамо прекид контакта. Оног тренутка када је Инцко изашао и рекао да Српска личи на НДХ рекли смо да више нећемо да комуницирамо. И не комуницирамо. И нећемо“ – поручио је Додик.

Он је подсетио да је БиХ отимала надлежности Српској захваљујући високим представницима.

Додик је истакао да је данас кључни проблем опште незадовољство свих БиХ, па и међународне заједнице – Бошњаци су незадовољни јер не успевају да успоставе контролу над целом БиХ, Хрвати не могу ојачати своју аутономију, Срби јер су Српској отимане надлежности, а међународни фактор што није рализовао централизацију БиХ.

„Веома је важно да Република Српска не дозволи више овима из Савеза за промјене да је представљају у Сарајеву, јер је то губитничка политика и зато их морамо помести на изборима“, поручио је Додик.

Он је рекао да Српска мора отићи у Сарајево снажна и јака, а само снага коју народ даје људима који иду у Сарајево и њихов карактер омогућавају опстанак Републике Српске.

Додик, који је председник СНСД-а, поручио је да владајућа колиција на изборима 2018. треба да освоји најмање 60 одсто гласова, јер је у најтежим временима након рата, економски и политички очувала Републику Српску.

„Када сам дошао на место председника Владе, већина наших људи је сматрала да је Република изгубљена, а најезда странаца је била огромна и само смо поручили да не може више. Нисмо дали Полицију Српске и одатле је све кренуло“, подсетио је Додик.

Он је поручио да сви морају више волети своју заједницу, да се више боре, те да и оно што не ваља побеђују градећи бољи однос, пре свега, међу младима.