Руски председник Владимир Путин критковао је данас, уочи самита Г20 у Хамбургу, трговински протекционизам и западне економске санкције уведене Русији у којима види својеврсни скривени протекционизам.

Санкције које су Американци и Европљани увели Москви око украјинске кризе «не само да су без перспективе него су супротне принципима Г20 о сарадњи у интересу свих земаља света», написао је руски председник у чланку објављеном у немачком економском листу Ханделсблат.

Руски шеф државе заложио се за «отворене комерцијалне односе, засноване на једнаким нормама и стандардима».

«Протекционизам се развија као правило понашања, а једностране санкције, уведене из политичких разлога на инвестиције, трговину и посебно на трансфер технологије постају скривени облик тога», написао је Путин.

Крајем јуна ЕУ је продужила на шест месеци санкције Русији до 31. јануара 2018. због недостатка напретка у примени споразума из Минска којим се предвиђа примирје и политички дијалог између проруских побуњеника и украјинске владе.

Те економске санкције, уз пад цене нафте, увеле су Русију у најдужу рецесију од доласка Путина у Кремљ 2000. године, и та земља сада почиње да се опоравља.

«Уверен сам да само отворени трговински односи засновани на једнаки нормама и стандардима могу да подстакну раст светске привреде и допринесу напретку односима међу државама», написао је Путин.

Руски председник треба на маргини самита Г20 у петак у Хамбургу да се састане са својим америчким колегом Доналдом Трампом, познатом по протекционистичком ставу по питању трговине, наводи агенција Франс прес.

Бета

Тагови: ; ;