Администрација америчког председника Доналда Трампа обновила је понуду сарадње с Русијом у сиријском сукобу укључујући и војна питања, уочи Трамповог састанка са руским председником Владимиром Путином ове недеље на маргини самита Г20.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон навео је у саопштењу објављеном синоћ да су САД отворене за успостављање зоне забрањеног лета у Сирији у сарадњи са Русијом као и да заједно успоставе механизам за надгледање примирја и испоруку хуманитарне помоћи.

Тилерсон је ово изјавио пред предстојећи састанак Путина у петак у Немачкој где се одржава самит земаља чланица Г20.

Тилерсон је рекао да би америчко-руска сарадња створила стабилност у Сирији док снаге које подржава Америка настављају своје нападе на групу Исламска држава.

Тилерсон је рекао да је та екстремистичка група «тешко рањена» и да је могуће и на ивици потпуног пораза, али је додао да Русија мора да одигра конструктивну улогу. «САД су спремне да испитају могућност успостављања заједничких механизама са Русијом који би обезбедили стабилност у Сирији, укључујући зоне забрањеног лета, осматраче за прекид ватре и координисану испоруку хуманитарне помоћи», оценио је Тилерсон у саопштењу.

Како се даље наводи, уколико би САД и Русија радили заједно на успостављању стабилности на терену, то би поставило основе за напредак ка споразуму о политичкој будућности Сирије.

Тилерсон је посебно истакао одговорност Русије као савезнице власти у Дамаску да се дође до стабилности у Сирији и оценио да Москва има обавезу да спречи властима Башара ал Асада сваку употребу хемијског оружја.

Тагови: