Око 20.000 цивила заробљено је у деловима Старог града у Мосулу, последњем упоришту екстремистичке Исламске државе, које ирачке снаге покушавају да ставе под своју контролу, изјавила је координаторка за људска права Уједињених нација у Ираку Лис Гранде.

«Наша процена је да се у деловима Старог града налази око 15.000, па чак и 20.000 цивила», рекла је Лис Гранде АФП.

Ирачки премијер Хајдер ал-Абади честитао је ирачким борцима на «великој победи у Мосулу» иако се борбе настављају у тамошњој четврти Стари град, где се ирачка војска, на око 250 метара од реке Тигар, суочава са све бруталнијим отпором.

Ал-Абади је честитке војсци упутио током конференције за новинаре у уторак у Багдаду, мање од недељу дана након што је прогласио крај самопроглашеног калифата Исламске државе када су ирачке снаге преузеле значајну џамију Ал-Нури у Старом граду, пренео је АП.

Премијер је то рекао на трогодишњицу заклетве лидера Исламске државе Абу Бакр ал-Багдадија у џамији Ал-Нури, где је прогласио исламски калифат.

Ирачке снаге су октобру почеле операцију за преузимање Мосула, другог највећег ирачког града, који је Исламска држава заузела у року од неколико дана 2014. године, навела је америчка новинска агенција.

РТС

Тагови: ; ; ;